مقالات آموزشی

کاربرد حسگر حرکتی

حسگر حرکتی

امروزه حسگر ها در زندگی نقش مهمی را ایفا می کنند به طوری که قدرت های برتر تکنولوژی به وسیله ی دو عنصر حسگرها و دوربین ها موقعیت خود را تثبیت کرده اند. سنسورها در صنعت ، عنصر حس کننده ی یک سیستم هستند که در آنها کمیت های فیزیکی مانند حرارت ، رطوبت ، فشار ، دما و… به کمیت های الکتریکی پیوسته یا غیر پیوسته و یا حتی کمیت غیر الکتریکی (مانند تغییرات مقاومت داخل سنسورها) تبدیل می شوند.

حسگر ها در بسیاری از امور مربوط به موارد فنی از جمله دستگاه های اندازه گیری، سیستم های کنترل PLC، چشم های الکترونیکی سیستم های اعلام حریق کاربرد عملی و مهمی دارند.

از جمله سنسور هایی که کاربرد گسترده ای دارند می توان به حسگر های حرکتی اشاره کرد.

حسگر حرکتی

حسگر حرکتی فیندر دستگاهی است که از یک ساختار فیزیکی تشکیل شده و جهت تشخیص حرکت به صورت کیفی استفاده می شود. حسگر حرکتی با بررسی میدان دید در صورت تشخیص حرکت ، به صورت های مختلفی کاربر را مطلع می کند.

کاربرد حسگر های حرکتی

سنسورهای حرکتی کاربرد گسترده ای دارند. چند مورد از کاربرد این حسگر ها را در ادامه بررسی می کنیم.

  • این سنسورها به عنوان یکی از اجزای سیستم های امنیتی مورد استفاده قرار  می گیرند. به طور کلی در صورت تحریک، حسگر یک سیگنال را به سیستم امنیتی ارسال کرده و سیستم های هشداردهنده را فعال می کند.

در صورت تشخیص حرکت توسط حسگر های حرکتی ، این حسگرها با به صدا درآوردن هشدار دهنده های صوتی و یا ارسال پیام متنی ، این موضوع را به کاربر اطلاع می دهند.

از این حسگر ها در خانه ها ، کارخانه جات ، دفاتر ، بانک ها و… جهت افزایش امنیت استفاده می شود.

  • از حسگرهای حرکتی جهت روشنایی در راه پله ها نیز استفاده می شود.به این صورت که سنسور در صورت تشخیص حرکت ، سیستم روشنایی را فعال  می کند.
  • از این حسگر ها در آینه ها نیز استفاده می شود. سنسور حرکتی با تشخیص حرکت دست و یا صورت در مقابل آینه ، لامپ های تعبیه شده در آینه را روشن و یا خاموش می کند.
  • از دیگر موارد استفاده ی حسگر حرکتی می توان به جایگذاری این سنسور ها در مکان هایی با نور کم در آشپزخانه ها و یا انبارها و.. اشاره کرد.
حسگر حرکتی

حسگر حرکتی

انواع حسگر حرکتی

بر اساس قدرت چشمی سنسورها به دو دسته ی حسگرهای دوربرد و حسگرهای نزدیک برد تقسیم می شوند.

سنسور های دوربرد قوی تر هستند و قابلیت تشخیص حرکت در فاصله چند متری را دارند در صورتی که حسگرهای نزدیک برد فقط فاصله های چند سانتی متری را تشخیص داده و در صورت مشاهده حرکت فعال می شوند.

براساس عملکرد نیز سنسور ها به دسته های مختلفی تقسیم بندی می شوند:

  • حسگر ارتعاشی یا لرزشی

این سنسورها بر پایه ی لرزش و ارتعاش کار می کنند. حسگر ارتعاشی با تحلیل محیط ، ارتعاشات را تشخیص داده و فعالیت خود را انجام می دهد.

این حسگرها نصب بسیار آسانی داشته و به صورت بی سیم نیز موجود هستند.

  • حسگر التراسونیک

این سنسور با ارسال امواج التراسوند به محیط و سپس مقایسه با انعکاس های دریافتی ، حرکت جسم را تشخیص داده و فعالیت مورد انتظار را انجام می دهد.

  • حسگر مادون قرمز (PIR)

اساس کار این سنسور ها تشخیص حرارت است. حسگر های مادون قرمز با دریافت امواج ساتع شده از یک منبع گرمایی فعال می شوند.

حسگر حرکت با فناوری دوگانه ، از دسته حسگرهای پیشرفته بر پایه ی حسگر مادون قرمز است که قابلیت فیلتر منابع گرمایی کوچک و مساحت را دارد.

  • حسگر تشخیص حرکت ویدئویی (VMD)

این حسگر با ترکیب فعالیت دوربین های مداربسته و پردازش تصاویر توسط یک نرم افزار فعالیت می کند. سنسور تشخیص حرکت ویدئویی با بررسی تصاویر و مقایسه آنها ، تغییرات را بررسی کرده و حرکات را تشخیص می دهد.

سنسور های بر مبنای این اصل ، شدیدا به کیفیت تصاویر ضبط شده و کیفیت پردازش تصاویر وابسته هستند.

  • حسگر مایکروویو (MW)

حسگر ماکروویو ، پالس هایی را به محیط ارسال کرده و با دریافت و تحلیل بازتاب ها ، تغییر در پالس ها و در نتیجه تغییرات حرکتی را تشخیص می دهد.

با اینکه این حسگر هزینه نسبتا بالایی دارد اما محیط وسیع تری را نسبت به سایر حسگر ها پوشش می دهد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

16 − 6 =